Technik technologii żywności
Kierunek bezpłatny, Szkoła Branżowa
Kierunek: technik technologii żywności
Kwalifikacja: SPC.07. organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Czas nauki: 2 lata
Forma kształcenia: zaoczna (weekendy)
Wymagania: ukończona branżowa szkoła I stopnia w zawodzie żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty w kształceniu ogólnym:
Język polski
Język angielski
Matematyka
Informatyka
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
Podstawy przemysłu spożywczego
Bezpieczeństwo i higiena pracy
Organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Język obcy zawodowy
Praktyka zawodowa:
4 tygodnie (140 godzin)
Język polski
Język angielski
Matematyka
Informatyka
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
Podstawy przemysłu spożywczego
Bezpieczeństwo i higiena pracy
Organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Język obcy zawodowy
Praktyka zawodowa:
4 tygodnie (140 godzin)
Absolwenci kierunku technik technologii żywności będą mogli podjąć pracę w:
- przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych
- laboratoriach dokonujących analizy i oceny żywności
- cukierniach i piekarniach
- przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych
- laboratoriach dokonujących analizy i oceny żywności
- cukierniach i piekarniach
Po ukończeniu kształcenia w zawodzie technik technologii żywności będziesz potrafił/a:
- wytwarzać wyroby cukiernicze, piekarski, wędliniarskie
- opracowywać receptury żywnościowe; - wykorzystać nowoczesne i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności
- planować i nadzorować procesy produkcji żywności
- prowadzić badania i próby przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych
- zastosować język obcy zawodowy
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej
- wytwarzać wyroby cukiernicze, piekarski, wędliniarskie
- opracowywać receptury żywnościowe; - wykorzystać nowoczesne i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności
- planować i nadzorować procesy produkcji żywności
- prowadzić badania i próby przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych
- zastosować język obcy zawodowy
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej
TRYB NAUKI
zaocznie (weekendy)
CZAS NAUKI
2 lata
KOSZT
kierunek bezpłatny
WYDAJEMY
zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS, WKU
Darmowa Szkoła Branżowa II-Stopnia!
Zdobądź atrakcyjny zawód!
Absolwenci Szkoły Branżowej II stopnia mogą zdobyć dyplom technika po pomyślnym zdaniu egzaminu zawodowego w naszym Ośrodku Egzaminacyjnym oraz uzyskać świadectwo dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego, co otwiera drogę do kontynuowania edukacji na studiach wyższych.